1st 4-Photon school

University of Basel, 12th-14th February 2018

School “Introduction to Quantum Information”

 

Monday 12th February

Tutorial talks on quantum computing and quantum technology: Part I

 

14.00 – 15:30  The Spin Qubit, Daniel Loss (University of Basel)

15:30 – 16:00  Tea break 

16:00 – 17:30  Topological Quantum Computing, Jelena Klinovaja (University of Basel)

17.30  18.00   ESR Meeting Election of the ESR Representative for the Supervisory Board

18:00 Evening programme 4PHOTON ESRs


Tuesday 13th February

Tutorial talks on quantum computing and quantum technology: Part II

 

9.00 – 10:30  Surface Code, James Wootton (University of Basel)

10:30 – 11:00  Coffee break 

11:00 – 12:30  Quantum Communication, Nicolas Sangouard (University of Basel)

12:30 – 14:00  Lunch: Mensa, Department of Physics, University of Basel

14:00 – 15:30  Quantum Technology Applications, Andrew Shields (Toshiba, UK)

15:30 – 16:00  Tea break 

16:00 – 17:00  Droplet epitaxy QDs, Stefano Sanguinetti (UNIMIB)

17.00 – 18.00  Think Ahead Session (Sandrine Soubes, USFD)

19:00 Dinner: all 4PHOTON ESRs and PIs

 

        Mid Term Check Meeting

Wednesday 14th February

 

8.45 Registration and Welcome Coffee

8.55 – 9.00 Introduction: Short introduction by the REA Project Officer and the Project Coordinator (~5 minutes) on the purpose of the meeting.

9.00  9.30 Tour de table: All scientists-in-charge should briefly present their research team and describe their role within the network. Introduction of the Partner Organisations (if any) (~30 minutes).

9.30  – 9.50 REA Project officer presentation: presentation on the monitoring of project implementation, reporting and purpose of the mid-term check (~20 minutes).

9.50  – 10.50 Coordinator's report: Presentation of the Network and the progress covering the following aspects (~between 45 and 60 minutes): 

 10.50 – 11.00 Coffee break

 11.00 – 13.00 Poster Session : Fellows' individual presentation

13:00 – 14:00 Lunch: Mensa, Department of Physics, University of Basel

14.00 -15.30 Restricted session with the fellows -in parallel Supervisory Board Meeting -

15.30 -15.45 Restricted session: Meeting between coordinator and Project Officer to discuss any issue (~15 minutes).

15.45-16.15 Feedback and open discussion: Feedback from the REA Project Officer on the output of the network so far, on possible training areas for future exploitation or the impact on fellows' future careers development (~15-30 minutes).

16.15 Site visit (optional): Review how the host institution is operating to meet the project objectives



REGISTRATION FORM